Kulinarne






SKŁADNIKI:
·         2 jabłka
·         100 g masła
·         2 jajka
·         125 ml mleka
·         250 g mąki
·         1 łyżka cukru wanilinowego
·         1 łyżeczka cynamonu
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
·         1 łyżeczka sody oczyszczonej
Proporcje na 12 babeczek

PRZYGOTOWANIE:

1.       Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2.       Roztopić masło, wlać mleko, dodać jajka i roztrzepać trzepaczką na jednolitą masę.
3.       Do drugiej miski wsypać mąkę, cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier, dokładnie wymieszać.
4.       Do suchych składników dodać mokre składniki oraz tarte jabłka, wymieszać delikatnie łyżką, tylko do połączenia się składników.
5.       Nałożyć równe porcje ciasta do papilotek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20-25 minut do suchego patyczka i zrumienionego wierzchu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz